NATO hajók járőrözhetnek a török-görög partok mentén


A NATO-hajók feladata például, hogy jelentsék a török hatóságoknak, ha csempészcsónakokat észlelnek, amelyeket aztán a helyi rendőrség vagy a parti őrség állíthat meg. Az észak-atlanti szövetség hajóinak legénysége nincs felhatalmazva arra, hogy feltartóztassa a csempészeket.

A szövetség február elején helyszínre küldött hajói a török és a görög parti őrséggel, illetve az Európai Unió határvédelmi ügynökségével karöltve azon dolgoznak, hogy megállítsák a menekülteket, és visszaszállítsák őket Törökországba vagy szükség esetén a segítségükre siessenek – írja a faktor.hu.

NATO-diplomaták szerint a vitás kérdések egyik legfontosabbika az volt, hogy milyen területeket ellenőrizhetnek a görög és a török hajók, és dönteni kellett a vitatott felségvizeken zajló műveletek sorsáról is. A görög-török kapcsolatok hagyományosan feszültek, és a február 11-ei Égei-tengeri misszióról szóló megállapodás óta a görög védelmi miniszter azzal vádolja a törököket, hogy aláássák a megegyezést.

A görög és a török erők megegyeztek, hogy a misszió során nem hatolnak be egymás felségvizeire és légterébe
– mondta a NATO-főtitkár. Jens Stoltenberg azt is elmondta, hogy a többi NATO-hajó gond nélkül közlekedhet majd a török és a görög vizeken.

Tavaly több mint egymillió migráns érkezett Európába. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint az év eleje és február 13. között már több mint 76 ezren keltek át az Égei-tengeren.