Putyin felhívta Aszadot: pénteken jön a tűzszünet


Péntek éjfélkor életbe lép a szíriai tűzszünet, amely nem vonatkozik az Iszlám Államra és a többi, az ENSZ BT által a terrorista csoportok között jegyzet szervezetre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán felhívta Bassár el-Aszad szíriai elnököt – írta az AP hírügynökség a szíriai állami hírügynökségre hivatkozva.

A SANA szerint Aszad megerősítette, hogy Damaszkusz készen áll a tűzszünet végrehajtására – olvashatjuk a hvg.hu hírében. Az Egyesült Államok és Oroszország által tető alá hozott tűzszüneti megállapodás péntek éjfélkor lép életbe. A megállapodás nem vonatkozik az Iszlám Államra és az al-Kaida szíriai szárnyára, sem más olyan milíciára, amelyet a terrorista csoportok között regisztrált az ENSZ BT.

A The New York Times tegnap azt írta, Oroszország elérte a céljait Szíriában. Az amerikai újság szerint az oroszoknak öt fő célja volt:

megakadályozni a kormányváltást, demonstrálni az új fegyvereket, megakadályozni Washington céljait Oroszország izolálására, bebizonyítani, hogy Oroszország jobb szövetséges, és az ukrajnai konfliktus miatt felháborodott oroszok aggodalmát csökkenteni.

hvg/karpathir