Fizetések: álmok és valóság


Az ukrán lakosok negyede szerint legalább 20 ezer hrivnyás kereset lenne az, amiből már tisztességesen, emberhez méltóan megtudnának élni. További húsz százalék ezt az összeget 30 ezer hrivnya fölött határozta meg.

A hh.ua humán erőforrással foglalkozó társaság térképezte fel az ukrajnai munkavállalók igényeit. A felmérés során 3282 személyt kérdeztek a remélt bérezésről. 12 százalékuk 15 ezer hrivnyás havi járandósággal is beérné, 11 százalékuk pedig 10 ezerrel. 2 százaléknyian válaszolták azt, hogy ötezer hrivnya is elegendő a gondmentes élethez.

A megkérdezettek 57 százaléka válaszolta azt, hogy a kiemelkedő bérezés céljából külföldön is hajlandó munkát vállalni, 54 százalék pedig szívesen túlórázna, ha azt jól megfizetnék. 29 százalékuk olyan munkát is végezne, amit nagyon nem szeret. 18 százalék hajlandó lenne eltűrni bármilyen nehézséget, 17 százalék pedig kimenő nélkül dolgozna, ha sok pénzt kereshetne. Ugyanilyen arányban mondták azt, hogy őket nem érdekli a fizetésük összege, csak az a lényeg, hogy örömükre szolgáljon az a feladat, amit végezniük kell.

Az ukránok többsége a tisztességes, méltó körülmények között azt tartják számon, ha valaki anyagilag önálló, nem kell nélkülözne, megvalósíthatja álmait, ötleteit, nem kell félnie az öregségtől, a szegénységtől, minőségi egészségügyi szolgáltatásokat vehet igénybe, van saját otthona és kocsija, megengedheti magának a nyaralást, az évközi kikapcsolódást.

Végezetül a realitásokról: Ukrajnában jelenleg 3-4 ezer hrivnyát keresnek átlagosan az emberek, Kijevben valamivel többet, úgy 7 ezret.