Kárpátalján népszerűbb a magyar nyelv tanulása, gond a tanárhiány


Egyre népszerűbb a magyar nyelv tanulása Kárpátalján, így a szórványmagyarság által lakott vidéken is, a legnagyobb gondot a tanárhiány jelenti – mondta Takács Mária, a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség (KMPSZ) szórványfelelőse pénteken az MTI-nek.

A tisztségviselő abból az alkalomból nyilatkozott, hogy a KMPSZ konferenciát szervezett a Kárpátalja szórványvidékén magyar nyelvet oktató pedagógusoknak Beregszászon.
Takács Mária, a KMPSZ szórványfelelőse az MTI érdeklődésére elmondta: a szövetség szórványprogramjába 19 hegyvidéki település tartozik Szolyvától Kőrösmezőig (Jaszinya), köztük négy helyen iskolai oktatás, a többi helységben vasárnapi iskola keretében tanítják a magyar nyelvet. Hozzátette: mintegy 700, elsősorban vegyes házasságból született vagy magyar felmenőkkel is rendelkező diák részesül szórványoktatásban.
Takács Mária hozzátette, az utóbbi időben egyre népszerűbb a magyar nyelv tanulása Kárpátalján, így a szórványvidéken is.

A legnagyobb gondot jelenleg a tanárhiány jelenti, amely immár nem csupán a szórványoktatásban, hanem a tömbmagyarság iskoláiban is érezteti a hatását

– emlékeztetett.
Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője a szórványoktatás helyzetéről az MTI-nek elmondta, tíz éve még tanultak diákok a beregszászi főiskolán szórványtelepülésekről, akik a diploma megszerzése után visszatértek lakóhelyükre, és magyar nyelvet oktattak. Jelenleg ez nem jellemző, így szinte évente cserélődnek a tanárok a szórványban az elvándorlás miatt – jegyezte meg. Hangsúlyozta: a KMPSZ és a Rákóczi-főiskola mindent megtesz azért, hogy folyamatosan legyenek magyar nyelvet oktató tanárok a kárpátaljai szórványban.

“A most következő egy-két évet kell valahogy átvészelnünk, utána valószínűleg javulni fog a magyar oktatás helyzete Kárpátalján”

– vélte a pedagógus szakember.