Keskeny Ernő a honosításról, a magyar járásról és Porosenko ígéreteiről


Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövet megvédte a honosítással magyar állampolgárságot szerző kárpátaljai magyar lakosokat, nem lát semmiféle kivetnivalót vagy szeparatizmust a Tisza-melléki járás ötletével kapcsolatban, ugyanakkor az ukrán államfő szemére veti, hogy a kárpátaljai magyarságnak tett hét ígéretéből csupán egyet teljesített. 

Dr. Keskeny Ernő az Ekonomicsna Izvesztyijának adott interjújában beszélt ezekről az aktuális ügyekről.

Kifejtette, nincs szó semmilyen szeparatizmusról, amikor a kárpátaljai magyarok azt szeretnék, hogy egy közigazgatási tömbben éljenek a határ mentén.

Emlékeztetett, hogy a Tisza-melléki járás megalkotását lehetővé teszik a hatályos ukrán jogszabályok, a decentralizációs elképzelések éppen ezt szorgalmazzák. Az őt kérdező újságíró azt firtatta, nem történhet-e meg, hogy

előbb csak önálló járást kérnek az itt élők, majd referendumot rendeznek az autonómiáról, idővel pedig Budapest területi követelést fogalmaz meg Kijevvel szemben.

A nagykövet erre a felvetésre határozott nemmel válaszolt, azt mondta, hogy a helyi magyarság abban érdekelt, hogy erősödjenek Kárpátalja és Magyarország kapcsolatai, a szomszédos ország például hajlandó pénzt fektetni az itteni gazdaságba, hitelezni az utak javítását, új határátkelők megnyitását szorgalmazza.

Kitért az ukránok által sokat kritizált állampolgársági ügyekre is. Kijelentette:

Magyarország továbbra is lehetőséget biztosít a honosításra azok számára, akiknek felmenői egykoron magyar állampolgárok voltak, s beszélik a nyelvet.

Emlékeztetett arra, hogy a Kárpátalján élők földjei a határok átrajzolásáig Magyarország területét képezték, az ott élők nem tehetnek arról, hogy a fejük fölött döntöttek az új határokról. Az őseik földjén élőket megilleti az állampolgárság, az anyaországnak pedig alkotmányos kötelessége gondoskodni a határon túlra szakadt honfitársairól.

A téma kapcsán megjegyezte,

a kijevi parlamentben, a kormányban is sok a kettős, sőt, hármas állampolgár, ezért ha valakik tisztogatni szeretnének, akkor kezdjék a saját vezetőikkel, a befolyásos politikusokkal, az üzletemberekkel, mint amilyen Igor Kolomojszkij oligarcha.

A nagykövet Petro Porosenkóra is kitért. Emlékeztet, hogy az elnökválasztási kampány idején aláírt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ) egy 7 pontos megállapodást, amelyben

ígéreteket tett a közösségünk javára, cserébe, hogy őt támogatják a választáson.

Keskeny Ernő leszögezte, Porosenko csak egyet tartott be az ígéreteiből, azt, hogy Brenzovics Lászlónak parlamenti mandátumot biztosít saját pártja listáján.