Migránsválság: Moszkva az európaiak migrációjától tart

migransok_incidens_nemetorszag

Oroszországnak fel kell készülnie az európai migránsválság következményeire – figyelmeztetett pénteken Konsztantyin Romodanovszkij, az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) vezetője Moszkvában.

“Értékelésünk szerint az Európai Uniónak eddig még nem sikerült a migrációs folyamatok irányítása” – véli az illetékes és hozzátette, hogy Oroszországnak fel kell készülnie a lehetséges következményekre.

Ezek kapcsán Romodanovszkij elmondta: nem zárható ki, hogy a jövőben egyre több menekült érkezik majd a Közel-Keletről, Észak-Afrikából, és Közép-Ázsiából és cél-, vagy tranzitországként tekintenek majd Oroszországra, hogy Nyugat-Európába juthassanak el.

Az illetékes szerint a menekültáradat és a romló gazdasági-szociális körülmények miatt az európaiak is elkezdhetnek kivándorolni.

“A helyzet már most kiéleződött Hollandiában, Németországban és Franciaországban. Egyelőre még csak Kanadába, Ausztráliába és Új-Zélandra utaznak ki. A jövőben azonban nincs kizárva, hogy Oroszországba is jönni fognak”– tette hozzá.

Romodanovszkij elmondta azt is, hogy az ukrajnai konfliktus 2014-es kezdete óta mintegy kétmillió ember keresett menedéket Oroszországban.
Megfigyelők szerint az ukrajnai menekültek Oroszország különböző pontjain települtek le, sokan közülük azonban az Ukrajnával határos területeken tartózkodnak.

mti