Obama: Képesek vagyunk megsemmisíteni az Iszlám Államot


Az Egyesült Államok minden tőle telhetőt megtesz a szíriai tűzszünet sikeréért, annak ellenére, hogy nagyon kérdéses, tartós lesz-e a megállapodás – mondta csütörtökön Barack Obama amerikai elnök. Szerinte képesek megsemmisíteni az Iszlám Államot.

“Egyikünknek sincsenek illúziói. Tisztában vagyunk a lehetséges csapdákkal, számos érv szól a szkepticizmus mellett, de a történelem negatívan ítélne meg bennünket, ha meg sem próbálunk diplomáciai úton véget vetni ennek a szörnyű konfliktusnak” – fejtette ki az elnök az amerikai Nemzetbiztonsági Tanáccsal Washingtonban folytatott találkozóját követően.

Obama hangsúlyozta, hogy Oroszországnak és a damaszkuszi rezsimnek be kell tartaniuk kötelezettségeiket, hiszen “a világ figyelme rájuk szegeződik”. Hozzátette, hogy a szíriai polgárháború rendezését nem tudja elképzelni Bassár el-Aszad jelenlegi szíriai elnökkel.

“Számos szíriai nem fogja letenni a fegyvert, amíg Aszad hatalmon marad” – jegyezte meg az amerikai elnök.

Kifejtette, hogy ezen a ponton még mindig “jelentős nézeteltérések” vannak Oroszország és az Egyesült Államok között. Obama megerősítette, hogy a szombaton éjfélkor (közép-európai idő szerint pénteken este tizenegykor) életbe lépő fegyvernyugvás nem vonatkozik az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista csoportra és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő an-Nuszra Frontra.

Washington és Moszkva hétfőn közös közleményben jelentette be, hogy február 27-én hatályba lép a szíriai fegyvernyugvás. A szemben álló feleknek damaszkuszi idő szerint péntek délig kell biztosítaniuk az orosz vagy az amerikai felet a tűzszünet iránti elkötelezettségükről.

mti