Ukránból orosz lehet, 17 évesen politikai vihart szabadított el


Tizenhét éves, és egy váltással olyan vihart szabadított el, amely könnyen el is söpörheti pályafutását: az ukránok legnagyobb ritmikus gimnasztikázó tehetsége, Eleonora Romanova elhagyta az országot, és Oroszországba ment, várhatóan a jövőben orosz színekben fog versenyezni.

Az ukrán szövetség közleményben ítélte el a tornásznő tettét, az ügy meg – ez várható volt – azonnal politikai dimenziót is kapott. A fiatal tornászt a sportminiszter gyakorlatilag szabotázzsal, az oroszokat aknamunkával gyanúsította meg, az ukránok több millió amerikai dolláros képzési költséget fizettetnének ki. A többi érintett egyelőre hallgat – tudta meg a nemzetisport.hu.

Az ukrán szövetség először nem kommentálta az értesülést, majd hivatalos kommünikében erősítette meg: bár hivatalos „kikérőt” nem kapott, a Nemzetközi Tornaszövetséghez (FIG) sem érkezett be országváltási kérelem, a befutó információk szerint az egyéni csapatversenyben világ- és Európa-bajnoki bronzérmes Romanova valóban orosz színekben kívánja folytatni pályafutását.

A szövetség a hivatalos közleményben mély csalódottságát és teljes meglepetését fejezte ki: állításuk szerint Romanova családjához utazott az újévet megünnepelni, bejelentés nélkül nem tért vissza a válogatotthoz, szüleivel Oroszországba távozott. Az ukránok azt állítják,

a tornásznő a 2015-ös, stuttgarti olimpiai kvalifikációs világbajnokság egyéni összetett döntőjében sérülésre hivatkozva nem volt hajlandó szőnyegre lépni.

A szövetségre rákontrázott Igor Zsdanov ukrán ifjúsági és sportminiszter, aki már komplett összeesküvés-elméletet tálalt. Zsdanov hangsúlyozta: mélyen csalódtak a sportolóban és szüleiben. Elmondása szerint „nem lehet kizárni”, hogy orosz aknamunka történt az ukrán rivális meggyengítése érdekében. A politikus kvázi szabotázzsal vádolta meg Romanovát, állítva, stuttgarti visszalépésének a következménye, hogy Ukrajna nem szerzett két olimpiai kvótát az egyéni versenyben – az ukrán ritmikus gimnasztikázókkal először esett meg ez.

Mind a szövetség, mind a sportminiszter 2-5 millió amerikai dollár közötti képzési költség kifizettetését emlegette, és közölte: az ukránok készek jogi útra terelni az ügyet.

A teljes cikket itt olvashatja el.