Hatályba lépett a szíriai tűzszünet


Hatályba lépett Szíriában az amerikai-orosz kezdeményezésű tűzszünet helyi idő szerint szombaton nulla órakor.

A harci cselekmények beszüntetéséről a kormányerők és az úgynevezett mérsékelt ellenzék fegyveresei között, továbbá a háború miatt a külvilágtól elzárt települések humanitárius segélyezéséről február közepén állapodtak meg a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) Münchenben tartott külügyminiszteri értekezletén.

A megállapodás részleteit az Egyesült Államok és Oroszország dolgozta ki.

A tűzszünet nem terjed ki olyan szervezetekre, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa terroristacsoportnak minősített, így az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágának tekintett an-Nuszra Frontra. Ez utóbbi vezetője pénteken elítélte a tűzszünetet, és fokozott harca szólított fel a kormányerők és szövetségeseik ellen.

A Szaúd-Arábia támogatását élvező, ellenzéki csoportokat tömörítő Tárgyalási Főbizottság pénteken közölte: csaknem száz szíriai felkelőcsoport egyezett bele abba, hogy két héten át tartja magát a tűzszüneti megállapodáshoz, ha a szíriai kormány nem folytatja ellenük a harcot a terrorizmus elleni küzdelemre hivatkozva.

Az Egyesült Államok és Oroszország támogatásával is bíró Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia már csütörtökön közölte, hogy betartja a tűzszünetet, de fenntartja a jogot válaszcsapásra, ha támadás éri.

A szíriai kormány ugyancsak beleegyezett a megállapodás betartásába, ugyanakkor a harc folytatását helyezte kilátásba, amennyiben az általa terroristának tartott csoportok “kihasználják” a fegyvernyugvást.

A konfliktus fejleményeit nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szíriai emigráns civil szervezet péntek délelőtt még arról számolt be, hogy Oroszország a szokásosnál is intenzívebb légicsapásokat mért a szíriai lázadókra. Közölte, hogy az orosz harci repülők Szíria több részén is olyan helyeket támadtak, ahol kisebbségben vannak a szélsőséges szervezetek tagjai, és a felkelők ellenőrzik az adott térséget.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja nem sokkal a tűzszünet életbe lépése előtt bejelentette, hogy március hetedikére kitűzte a szíriai rendezést célzó béketárgyalások következő fordulóját. Hozzátette, hogy ennek feltétele a fegyvernyugvás betartása.

A Biztonsági Tanács röviddel a tűzszünet kezdete előtt határozatot fogadott el, amelyben felszólította a harcoló feleket a fegyvernyugvás tiszteletben tartására, és szorgalmazta a genfi béketárgyalások folytatását.

mti