Jacenyuk lemond vagy mégsem?


Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő esetleges lemondásáról szóló hírek keltek szárnyra péntek este. A sajtóértesüléseket végül a miniszterelnök sajtósa és egyik tanácsadója is cáfolta.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál kormányzati és koalíciós forrásokra támaszkodva azt írta, hogy a miniszterelnök a lemondását tervezi. Ugyanakkor a kormányfőhöz közeli személyek, Olga Lappo Jacenyjuk szóvivője, valamint egyik közeli tanácsadója, Szvjatoszlava Ceholka cáfolta ezeket az értesüléseket. Makszim Burbak, a Népi Front frakciójának vezetője a portál megkeresésére nem akarta kommentálni a hírt, ugyanakkor szerinte óriási kacsa a sztori.

Pravda egyik informátora azt állítja,

Jacenyuk az úgynevezettet „stratégiai hetek” – az elnök és a miniszterelnök legfőbb bizalmasaiból álló csoport – ülésén jelentette be, hogy lemond.

A névtelenségbe burkolózó informátor szerint, a kormányfő a Legfelső Tanács soron következő rendkívüli ülésén adhatja be a lemondását, sőt esetleges utódjáról is megállapodtak már. Natalija Jareszko pénzügyminiszter lehet a technikai miniszterelnök.

A stratégiai hetek tagja: Petro Porosenko államfő, Arszenyij Jacenyuk kormányfő, Borisz Lozskin, az elnöki hivatal vezetője, Volodimir Grojszman, az ukrán parlament házelnöke, Olekszandr Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBOU) vezetője, Jurij Lucenko, a Petro Porosenko Blokkjának frakcióvezetője és Arszen Avakov Belügyminiszter.