Közös fejlesztések és együttműködés Kárpátaljával


Turisztikai, gazdasági, kulturális és környezetvédelmi területen is együttműködik Borsod megye és Kárpátalja. Az erről szóló megállapodást Miskolcon látta el kézjegyével a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke és a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke – írta meg a minap.hu.

Az egészségügy területén is vannak már jól prosperáló együttműködések, a mostani megállapodásban a többi között orvosi előadások és konferenciák megrendezése is szerepel, továbbá a diákság csereprogramjaiban is segíti egymást Kárpátalja és Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Az együttműködés főbb területei még a turizmus, az árvízvédelem, a vízgazdálkodás és az üzleti kapcsolatok fejlesztése. Ezentúl közösen vesz részt a két térség számos nemzetközi kiállításon, fesztiválon és fórumon. Segítséget kapnak a történészek és a kutatók is: így például a levéltári engedélyeztetési folyamatok is lerövidülnek majd.

Számos területen közös nevezőre jutottunk a tárgyalásokon –

mondta Rivisz Mihajlo. – Az európai programok felhasználásával több fejlesztés megvalósítására készülünk. Jó volt hallani, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés egyhangúan támogatta az együttműködést. Közös történelmünkre tekintettel biztos vagyok abban, hogy sikerül betartanunk a megállapodás minden pontját.

A megállapodást egy évre kötöttük – mondta Török Dezső. – Mindkét oldalról három-három ember fogja majd össze a programokat. Ők alkotják az úgynevezett Tanácsadó Testületet és negyedévente tartanak ülést. Ez az együttműködési megállapodás is erősíti a magyar kormány azon törekvését, hogy segítsük a külhoni magyarok boldogulását – összegezte az elnök.