Nem lesz több orosz kamionblokád


Korábban már megírtuk, hogy a Szvoboda aktivistái folytatni fogják az orosz teherautók blokádját, de az akció kezdeményezői, a Karpatszka Szics ukrán nacionalista szervezet közleményben tudatta, hogy a jövőben nem tartóztatják fel az orosz kamionokat Kárpátalján.

Tarasz Deak a szervezet vezetője elmondta, hogy az akcióval részben elérték a céljukat, és bebizonyították, hogy politikai akarat nélkül is reagálásra tudják késztetni a kormányt. Emlékeztetőül a Karpatszka Szics volt az a szervezet, amely elsőként vezetett be orosz kamion stoppot Alsóverecke közelében február 11-én.

Mivel Lengyelország megújítja az oroszok tranzit szállítási engedélyét, ezért az ukrajnai blokádot teljesen feleslegesnek tartják és ennek folytatása csak negatívan hat majd az ország gazdaságára. Annál is inkább, mert Ukrajnában jelenleg sokkal kevesebb orosz teherautó van, mint amennyi ukrán teherautó Oroszországban. A Karpatszka Szics adatai szerint a nemzetközi fuvarozással foglalkozó teherautó sofőrök 40 százaléka kárpátaljai, ezért különösképp rosszul érintené őket, ha az ukrajnai blokád miatt az oroszok is blokádba kezdenének.

„Mostantól nem gördítünk akadályokat a tranzitszállítások elé, mivel az orosz teherautók ukrajnai jelenléte csekély, de több száz ukrán fuvarozó van Oroszország területén. Ez azonban nem jelenti azt, hogy békén hagyjuk az orosz bizniszt”

– olvasható a szervezet közleményében. Mostantól egy új fokozatba lépnek és megpróbálják elérni, hogy a teljes orosz üzleti életet kitiltsák az országból.

Közben Olekszandr Aronec, a Szvoboda egyik képviselője árulással vádolja a kárpátaljai Karpatszka Szics vezetőit ezért.

„Meglepődve fogadtam, hogy a Karpatszka Szics emberei, akik valójában Baloga emberei, és állítólag koordinálták az orosz teherautók blokádját egy nap alatt gyökeresen megváltoztatták az álláspontjukat, és lemondanak a teherautók blokádjáról. Nevetségesek az érvelésük, mert néhány miniszter nyilatkozatára emlékeztet engem, akik eleinte lemondanak, aztán meg visszaveszik a lemondó nyilatkozatukat, mert Arszenyij Jacenyuk megkérte őket. Egyértelmű, hogy politikai korrupcióról van szó és hatalmas pénzekről, amelyek valószínűleg megváltoztatták a miniszterek véleményét”

– olvasható a politikus bejelentésében.