Észak-Korea megbüntetésére készülnek az oroszok és az USA


Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter szombati telefonbeszélgetésükben üdvözölték a szíriai fegyverszünet életbelépését, megvitatták a szemben álló felek közti tárgyalások újrafelvételét és az észak-koreai nukleáris aktivitásról készülő új ENSZ BT-határozatot.

A beszélgetést az amerikai fél kezdeményezte – közölte az orosz külügyminisztérium.

A felek egyetértettek abban, hogy a szíriai fegyvernyugvás megvalósítása érdekében el kell mélyíteni az orosz-amerikai katonai együttműködést. Megvitatták a Szíria-közi tárgyalási folyamat újraindításának lehetőségét, a Szíria Barátai Nemzetközi Csoportjának közreműködésével, aminek Oroszország és az Egyesült Államok társelnökei.

Lavrov és Kerry részletesen áttekintette az ENSZ Biztonsági Tanácsának készülő, Észak-Koreával foglalkozó új határozatával kapcsolatos helyzetet.

Ebben a testület Phenjan atomrakéta-tevékenységére reagál, ami sérti az ENSZ BT eddigi határozatait.

Lavrov szerint a határozatnak keménynek kell lennie, és el kell zárnia az észak-koreai atomprogramot segítő csatornákat, de figyelembe kell vennie az ország nehéz humanitárius helyzetét, és nem szabad kárt okoznia Észak-Korea gazdasági téren fenntartott kapcsolatainak – írja az MTI.