Napokon belül lezárhatják a német határt – mi lesz a menekültekkel?


Elkezdődött a felkészülés a német szövetségi belügyminisztériumban arra az esetre, ha le kell zárni a határt a menedékkérők előtt. A terv már készen van, ha pedig ténylegesen életbe is léptetik, bőven lehet, hogy a mi határzárunk eltörpül majd a németországi mellett.

A Welt am Sonntag cikke szerint a kormány fordulópontnak szánja a március 7-re tervezett EU-Törökország csúcstalálkozót a menekültválság kezelésében, és Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter szavai szerint az eddigiekhez képest másmilyen intézkedésekre kerül sor, ha nem sikerül rövidesen nagymértékben csökkenteni a görög-török határon az EU-ba belépő menekültek számát.

Biztonsági körökben azt mondják, hogy a március 13-án három tartományban – Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pflaz, Szász-Anhalt – tartandó helyi választások előtt nem történik semmi ebben az ügyben. A döntést pedig nem egyedül a miniszter hozza meg, az utasítást a kancellári hivatalnak kell kiadnia.

A szövetségi rendőrség már tavaly szeptemberben elkészített egy tervet a határ lezárásáról valamennyi menedékkérő előtt. A 30 oldalas – jelenleg páncélszekrényben fekvő – bevetési parancs a szövetségi rendőrség 21 századának szól, és akár azonnal ki lehet adni. A jogalapot a menedékjogi eljárásról szóló törvény biztosítja, amely szerint meg lehet tagadni a belépést biztonságos harmadik országból érkező menekültektől.

A dokumentum alapján a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség egységei lezárnák a bajor-osztrák határszakasz valamennyi – hatvannál is több – átkelőjét, valamint az Inn és a Salzach határfolyó összes hídját, és legfeljebb “mini kontingensekben” engednének be az országba menedéket kereső embereket.

Közben a görög-ma­ce­dón ha­tá­ron már több mint hét­ezer be­ván­dorló vár arra, hogy a ma­ce­dó­nok be­en­ged­jék őket. Idő­köz­ben la­kat­lan épü­le­te­ket fog­lal­tak el a mig­rán­sok a ma­ce­dón ha­tár­tól alig egy-két ki­lo­mé­terre. Ha így foly­ta­tó­dik, ke­zel­he­tet­len lesz a hely­zet.

A görög főváros is szinte egyetlen hatalmas menekülttáborrá változott.

Athénban mintegy 25.000 illegális bevándorló várja, hogy továbbengedjék. Autópályák és vasúti sínek mentén, gyalog indulnak el az idomeni tábor felé azok a migránsok, akik nem bírják a várakozást.

mti/karpathir