Szaúd-Arábia: Nagyszabású hadgyakorlat indult húsz állam részvételével


Szaúd-Arábiában nagyszabású hadgyakorlat indult 20 állam részvételével – közölte vasárnap az SPA hivatalos szaúdi hírügynökség.

Az SPA jelentése szerint az “Észak mennydörgése” névre keresztelt hadgyakorlat a részt vevő katonák száma alapján az eddigi egyik legnagyobb hadmozdulat a világon. A manőver, amelynek várható tartamát nem közölte a hírügynökség a terrorizmus szembeni küzdelem erőinek összefogását célozza.
A hadgyakorlat szombaton kezdődött Szaúd-Arábia északkeleti részén a légi, tengeri és szárazföldi erők részvételével. Szaúd-Arábia mellett Pakisztán, Malajzia, Törökország, Egyiptom, Marokkó, Szudán, Szenegál, illetve öt perzsa-öbölbeli arab állam katonái vesznek benne részt.

A szunnita királyság vezetésével egy katonai szövetség 2015 márciusától légicsapásokat mér Jemenben a kormányerők ellen lázadó síita húszi felkelőkre. Ugyanakkor Rijád részt vesz az amerikai vezetésű koalíció oldalán az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista fegyveres szervezet elleni küzdelemben is Irakban és Szíriában. Ennek keretében Szaúd-Arábia pénteken négy F-15-ös típusú harci repülőgépet irányított Törökországba az IÁ elleni harcra.

A rijádi vezetés korábban bejelentette hajlandóságát, hogy szárazföldi csapatokat küldenének Szíriába. Adel al-Dzsubeir, a szaúd-arábiai külügyminiszter februárban hangsúlyozta, hogy elsősorban az IÁ dzsihadista szervezete ellen kell irányulnia egy esetleges szíriai szárazföldi beavatkozásnak.

MTI