Visszaverték az Iszlám Állam támadását

iszlam2

Iraki kormánycsapatok és velük szövetséges félkatonai csoportok visszaverték az Iszlám Állam fegyvereseinek támadását Bagdad nyugati elővárosa, Abu Graib ellen.

Az elmúlt hónapok legsúlyosabb Bagdad környéki támadásában a szélsőséges fegyveresek először három gépkocsiba rejtett pokolgépet hoztak működésbe, majd tüzet nyitottak a biztonsági erők egyik bázisára és a közelben lévő gabonasilókra. Utóbbiak közül az egyik kigyulladt. Legalább nyolc iraki katona és milicista vesztette életét, és 22-en megsebesültek – mondta két névtelenül nyilatkozó iraki rendőr. Egészségügyi források megerősítették az áldozatok számára vonatkozó értesüléseket.

A támadás helyszínére erősítésként vezényelt katonai alakulatok a velük szövetséges Hasd Saábi nevű félkatonai szervezet segítségével többórás harcokban visszaverték az ISIS szélsőségeseit – közölte egy névtelenül nyilatkozó biztonsági forrás, és hozzátette, hogy több tucat iszlamistával végeztek.

A nyugat-bagdadi katonai műveletekért felelős iraki parancsnok szerint a kormányerők uralják a helyzetet, és helyi kijárási tilalmat rendeltek el. Az iraki főváros felé vezető utakat pedig lezárták, hogy megakadályozzák a szélsőségesek beszivárgását.

A bagdadi lakosság attól tartott, hogy a dzsihadisták megközelítették az iraki főváros lakónegyedeit, különösen, miután olyan híresztelések kaptak lábra, hogy több tucat család hagyta el a nyugati fekvésű külváros térségét.Abu Graib mintegy 25 kilométerre nyugatra fekszik Bagdadtól, félúton a főváros és az ISIS kezén lévő Fallúdzsa között. A település az Abu Graib-i börtönben elkövetett kínzások révén vált hírhedtté, ahol amerikai katonák az Egyesült Államok 2003-as iraki invázióját követően őrizetbe vett irakiakat kínoztak és aláztak meg.

mti