Áram nélkül maradhat a Krím-félsziget


Ismét szigorú áramtakarékossági intézkedéseket vezettek be a Krím félsziget fővárosában, Szimferopolban. Hétfőn a helyi vezetés utasította a félsziget trolibuszait üzemeltető vállalatot, hogy átmenetileg állítsa le a villanyárammal működő tömegközlekedési eszközöket, és megint lekapcsolták a közvilágítást.

Először azután kényszerült a krími vezetés szigorú áramtakarékossági intézkedéseket bevezetni, hogy tavaly novemberben szabotőrök a dél-ukrajnai Herszon megyében megrongálták a félszigetre vezető vezetékeket.

Közben decemberben le is járt a Krím és Kijev közötti megállapodás az áramszállításról, új szerződés pedig nem jött létre a felek között.
Épp ellenkezőleg, januárban Kijev úgy döntött, hogy hivatalossá teszi a krími tatár és más civil aktivisták által ősszel kezdeményezett kereskedelmi blokádot, és megtiltotta mindenféle áru – így a villamos energia – szállítását ukrán területekről az elcsatolt félszigetre.

A szimferopoli vezetés az újabb szigorú takarékossági döntést azzal indokolta, hogy ”

“jelenleg előkészületi munkálatok folynak az energiahíd harmadik vezetékének üzembe helyezésére”.

Figyelmeztették a lakosságot, hogy emiatt áramkimaradások a lakásaikban is előfordulhatnak.

Moszkva szerint a folyamatosan épülő energiahíd biztosítani fogja a félsziget függetlenségét az ukrán energiaszolgáltatótól. Kijevi hírek szerint viszont az energiahíd jelenleg nem bírja a terhelést. Ráadásul Lenur Iszljamov, a Krímet blokád alatt tartó civilek koordinátora azt állította, hogy az energiahíd valójában nem is létezik.

Szerinte krími tatár aktivisták ellátogattak a tengerpartra, ahol a vezetékeknek be kellene érkezniük a félszigetre Oroszországból, ám ott

“sem villanyoszlopokat, sem azokhoz hasonló dolgot nem találtak.”

Az a doboz, amelyet az energiahíd transzformátorállomásának mondanak pedig nem más, mint egy üres fülke, amiben egyáltalán nincs semmi, és amit nem is őriz senki” – tette hozzá Iszljamov.

mti