Ukrán nacionalisták ismét orosz kamionokat tartóztattak fel


Újraindították az orosz kamionok Ukrajnán keresztüli áthaladását akadályozó civil akciót a szélsőséges nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái a nyugat-ukrajnai Lviv megyében.

A párt helyi szervezetének hétfői közlése szerint vasárnap este 13 teherszállító járművet tartóztattak fel a Lembergbe (Lviv) vezető egyik úton lévő útellenőrző posztnál úgy, hogy az aktivisták élőláncot alkottak a kamionok előtt. Ljubomir Melnicsuk, a Szabadság párt megyei vezetője arról számolt be, hogy a teherautókat három órán át nem engedték továbbhaladni. Eközben szavai szerint

ismeretlenek érkeztek a helyszínre, akik nyomdafestéket nem tűrő kifejezésekkel illették és fenyegették orosz nyelven az aktivistákat, a kamionosok pedig többször megpróbáltak áthajtani az aktivisták élőláncán.

A járműveket kísérő rendőrök nem avatkoztak közbe – tette hozzá Melnicsuk.

A Lviv megyei rendőrség sajtószolgálata közölte: munkatársaik a kamionok útját álló aktivistákat igyekeznek felvilágosítani arról, hogy

kormányhatározat született az orosz teherszállítók Ukrajnán keresztül történő áthaladásának engedélyezéséről.

Megjegyezték, hogy a rendőrök gondoskodnak a blokádoknál a közúti járműforgalom biztonságáról. Rendbontásról a tájékoztatás szerint nem érkezett bejelentés. Az aktivistákat ért fenyegetést a rendőrség nem kommentálta.

A kijevi kormány február 25-től engedélyezte az orosz teherszállító járművek áthaladását Ukrajnán, miután Moszkva visszavonta az ukrán kamionokkal szemben hozott korlátozó intézkedését – írja az MTI.