Útlezárással tiltakoztak kárpátaljai pedagógusok


A mintegy kétszáz szakközépiskolai oktató – előre bejelentett módon – délután az úttesten történő vonulással zárta le Munkács több utcáját és a Csap-Kijev autóutat. Azért tiltakoztak, mert múlt év decembere óta nem kapnak fizetést, valamint több, intézményi és iskolásnak járó támogatással maradt adós a kijevi vezetés.

Tiltakozásuk az ellen szólt, hogy a múlt év decembere óta nem kapnak fizetést, a diákoknak nem folyósítják az ösztöndíjat, a múlt héten pedig megszüntették a szakközépiskolák épületeinek, így a kollégiumoknak a fűtését, mert nem tudják fizetni a gázszámlát.

A tiltakozók a helyzet azonnali orvoslását követelik az állam vezetésétől – adta hírül a Mukachevo.net munkácsi hírportál.

A szakközépiskolák pedagógusai akciójukat figyelmeztetésnek szánták.

Egyúttal kilátásba helyezték, hogy ha nem újítják fel a tanintézeteik működtetésének központi költségvetésből való finanszírozását, akkor március 2-ától határidő nélküli, forgalmat akadályozó tiltakozásba kezdenek.

A szakközépiskolák működtetését az idei évtől a megyei költségvetésekből kellene finanszírozni, de mivel Kárpátalja megye büdzséjében nem irányozták elő a megfelelő összegeket, a fenntartási költségek biztosítása a városi önkormányzatokra hárul.

Munkácson azért éleződött ki a helyzet, mert a helyi szakközépiskolák fenntartása és működtetése a város éves költségvetési bevételeinek a negyedét elvinné.

A munkácsi városi önkormányzat az ukrán állam vezetőihez fordult az ország több mint 70 városát érintő kérdés megoldása érdekében. A parlament február elején ugyan meghozta a megfelelő döntést a szakközépiskolák központi finanszírozásának biztosítására, ám a tanintézetek mostanáig nem kaptak pénzt.

mti