Az Iszlám Állam üzemanyagát árulják bolgár kutak?


A Trud című bolgár lap egy “megbízható” vámszolgálati forrásra hivatkozva azt állítja, Szófiában és a balkáni ország 15 megyéjében több mint 50 kereskedelmi létesítmény keveredett gyanúba.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által előállított benzint és dízelüzemanyagot árulnak bolgár benzinkutak – közölte kedden a Trud nevű bolgár lap egy “megbízható” vámszolgálati forrásra hivatkozva – írja az MTI. A szervezett bűnözés elleni és a nemzetbiztonsági szolgálatok munkatársai eszerint nagyszabású ellenőrző akciókat hajtanak végre a bolgár fővárosban, Szófiában és a balkáni ország tizenöt megyéjében.

Több mint 50 kereskedelmi létesítmény keveredett gyanúba. Titkosszolgálati illetékesek azonban nem kommentálták az Iszlám Állammal kapcsolatos értesülést – írta a lap. A Trud szerint az ellenőrzéseket az Oroszországból és az Egyesült Államokból kapott műholdfelvételek váltották ki. Ezek segítségével lelepleződött a csempészett benzin Bulgáriába szállításának rendszere.

A hivatalos papírok szerint

Várna és Burgasz kikötőibe tartályhajók szállítják a Görögországban lévő üzemanyag-tárolókból a benzint és a dízelt, s így az üzemanyag-szállítmányok az Európai Unión belüli kereskedelmi cikknek számítanak.

Az elektronikus tengeri áruforgalmi ellenőrzőrendszerben rögzített adatok szerint azonban, mielőtt a tartályhajók Görögországban és Bulgáriában kikötnének, hét törökországi földközi-tengeri és fekete-tengeri kikötőben tartózkodnak. A Trud szerint feltételezhető, hogy a hajókat ott töltik fel az Iszlám Állam területéről származó üzemanyaggal.

A lap szerint a csempészett üzemanyagok abban különböznek a többitől, hogy rossz minőségűek. A csempészett benzin 20-40 százalékkal tér el minőségben az európai normáktól, míg a dízel 35-70 százalékkal. Ebből arra a következtetésre jut a Trud, hogy az üzemanyagok nem a görög tárolókból származnak, a tartályhajók pedig azért kötnek ki Görögországban, hogy megszerezzék a szükséges dokumentumokat.

mti