Fizetségért hajlandók az ukrán rendőrök kísérni az orosz kamionokat az ország területénAz ukrán rendőrség kész egy bizonyos összeg kifizetése fejében kíséretet biztosítani az országon áthaladó orosz kamionoknak, amennyiben ezt igénylik – közölte kedden Jaroszlav Trakalo rendőrségi szóvivő.


A tisztségviselő kiemelte, hogy a szolgáltatást nem kötelező igénybe venni. Hozzátette ugyanakkor: február 26-án, azaz egy nappal azután, hogy az orosz teherszállító járműveknek ismét engedélyezte Kijev az Ukrajnán keresztüli áthaladását, 19-en igényeltek rendőri kíséretet. Szavai szerint ezeket a kamionokat a közúti járőrszolgálat tagjai kísérték.

Azt azonban nem tudta megmondani, mennyi az ára a szolgáltatásnak, mert – mint mondta – az összeg több paramétertől függ, beleértve az út hosszát.

Az orosz fuvarozók szövetségének sajtószolgálata keddi közleményében arról tájékoztatott, hogy egy kamion rendőri kísérete az Ukrajnába történő belépéstől az ország elhagyásáig – függetlenül attól, hány megyén haladnak át – 1170 hrivnyába kerül.

Trakalo tájékoztatása alapján amennyiben útblokádba ütköznek, a járőrök fel vannak hatalmazva arra, hogy tárgyaljanak az utat elzáró aktivistákkal a szabad továbbhaladás biztosítása érdekében.

A szélsőséges nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái közlésük szerint múlt vasárnap este a nyugat-ukrajnai Lviv megyében 13 teherszállító járművet tartóztattak fel néhány órára a Lembergbe (Lviv) vezető egyik úton lévő útellenőrző posztnál úgy, hogy élőláncot alkottak a kamionok előtt.

A Lviv megyei rendőrség sajtószolgálata közölte: munkatársaik a kamionok útját álló aktivistákat felvilágosították arról, hogy kormányhatározat született az orosz teherszállítók Ukrajnán keresztül történő áthaladásának engedélyezéséről.

A kijevi kormány február 25-től engedélyezte az orosz teherszállító járművek áthaladását Ukrajnán, miután Moszkva visszavonta az ukrán kamionokkal szemben hozott korlátozó intézkedését.

mti