„Fontos, hogy legyen köztünk valami Oroszországgal, hívhatják Ukrajnának is”


A szomszédos államokkal fenntartott kapcsolatok miniszterelnöki értékeléséből az tűnt ki, hogy a szomszédok többségével nem problémamentes a viszony.

Méltatta a visegrádi együttműködést, a magyar–szlovák viszonyt rendezettnek, a magyar–szerbet kiegyensúlyozottnak nevezte. Szlovéniát elhanyagolt relációnak minősítette, Románia ese­tében viszont nehezményezte, hogy ott „politikai hadjárat folyik magyar politikusokkal szemben”.

Horvátországról azt mondta: „a kapcsolatainkat most próbáljuk rendezni”. Nem látni, hogy mikor lesz belőle nyugatos gazdasági szerkezettel rendelkező jogállam – vélekedett Ukrajnáról, de megerősítette:

„Oroszország és Magyarország között mindig kell lenni valaminek, hívhatják Ukrajnának is”, a lényeg, hogy ne legyen közös határunk Oroszországgal.

Megismételte viszont, amit két héttel ezelőtti moszkvai látogatásán is kijelentett: június végén nem lesz auto­matikus a Moszkvával szembeni EU-szankciók meghosszabbítása.

Az értekezleten elmondott beszédében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is kifejtette erről a véleményét. – Nyugaton egyesek úgy tekintenek a Magyarországnak járó uniós forrásokra, mint humanitárius segítségre, pedig szerződések rendelkeznek róluk. Nincs olyan kitétel bennük, hogy csak akkor járnak, ha a közép-európai országok egyetértenek az európai fősodorral – jelentette ki.

mti/karpathir