Görögország 470 millió eurót kér a migránsokra


Az athéni kormány csaknem 146 milliárd forintnyi segélyt kért az Európai Uniótól a menekültválság kezelésére – tudta meg a Faktor.hu.

Görögország szerint a macedón határ lezárása miatt több mint 100 ezer menekült torlódhat fel Görögországban a következő napokban. Elszállásolásuk költségeit uniós segélyből fedeznék. A tervek szerint 50 ezer embert fogadótáborokban, további 50 ezret pedig olcsóbb szállókon helyeznének el. Összesen 8200 rendőrre és civil segítőre is szükség lenne a migránsok regisztrálásához, biztonságuk szavatolásához, élelmezésükhöz és egészségügyi szükségleteikhez.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azt mondta,

csak olyan európai uniós határozatot fogad el, amely egyenletesen osztja el a migránsokat a tagállamok között, és ezt az álláspontot fogja képviselni a március 7-i brüsszeli EU-Törökország csúcstalálkozón is.

A kormányfő és a legnagyobb parlamenti pártok képviselői pénteken találkoznak Athénban, hogy Prokopisz Pavlopulosz államfő elnöklete alatt döntsenek a menekültválsággal kapcsolatos legégetőbb kérdésekről, valamint kialakítsanak egy egységes álláspontot a jövő hétfői csúcstalálkozóra.

Görögország újabb menekülttáborokat épít. Az idomeni határátkelőnél uralkodó zűrzavar enyhítésére összesen több mint 20 ezer ember elszállásolására alkalmas hét új tábort hoznak létre a macedón határ közelében.