Ismét jelentősen megemelték Ukrajnában a lakossági áram fogyasztói árát


Jelentősen, 25 százalékkal emelkedik a lakossági áram alapdíja keddtől Ukrajnában, a legalacsonyabb fogyasztási kategóriában egy kilowattóra 0,57 hrivnyába, körülbelül 7,8 forintba kerül.

Az ukrán lakosság sávosan fizet az áramért a fogyasztás mértéke szerint. Így a most életbe lépő emelés után legfeljebb havi 100 kilowattóra fogyasztásért kilowattóránként 0,57 hrivnyát, 100-600 kilowattóra felhasználása után, 0,99 hrivnyát, körülbelül 10 forintot, efölötti fogyasztás esetén pedig 1,56 hrivnyát, több mint 16 forintot kell fizetni.

A lakossági áram díját – éppúgy mint a szintén államilag dotált földgázét – Ukrajna fokozatosan emeli a piaci szintre.

A lakossági energiahordozók díjának piaci szintre emelése a Nemzetközi Valutalap (IMF) egyik feltétele volt ahhoz, hogy hitelt nyújtson Ukrajnának.
Az áramemelés kétéves tervét tavaly februárban hagyta jóvá az energiafogyasztás és a közüzemi díjak szabályozásáért felelős nemzeti bizottság. Eszerint öt szakaszban emelkedik a fogyasztási díj, a mostani a harmadik emelés. A következő emelés szeptember 1-jétől várható, az utolsó pedig egy év múlva lesz.

További változás, hogy 2017 márciusától már csak két sávban határozzák meg az áram díját: havi 100 kilowattóra alatt és fölött. Előbbi díja várhatóan kilowattóránként 0,9 hrivnyába (9,3 forint), utóbbi 1,68 hrivnyába(17,4 forint) kerül majd.

Az előző, tavaly szeptember 1-jei áramemelés idején az ukrán sajtó arról írt, hogy a lakosságnak egyre nagyobb terhet jelent a rezsi fizetése. A regionális fejlesztési, építés- és lakásügyi minisztérium akkori adatai szerint a befizetések 6-8 százalékkal estek vissza, a lakossági rezsitartozás pedig elérte a 12 milliárd hrivnyát, azaz a mostani árfolyamon mintegy 124 milliárd forintot.

mti