Itt a szuperkedd


Az Egyesült Államokban ma tartják az előválasztási folyamat legfontosabb fordulóját: a republikánusok 595, a demokraták 1015 delegátust – az elnökjelöltet állító országos pártkonvención a jelöltet megválasztó küldöttet – választanak a “szuperkeddi” voksolásokon.

A nagy tét ellenére azonban elemzők szerint egyik elnökjelölt-aspiráns sem tud annyi delegátust “szerezni” kedden, hogy ezzel biztosnak tudhassa az elnökjelöltséget, amelyért nagy küzdelem folyik, elsősorban a Republikánus Párton belül.

A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa közül ugyanis valamennyi előrejelzés Hillary Clintonnak ad esélyt Bernie Sandersszel szemben, kivált Clinton szombati dél-karolinai diadalmenete után.

A közvélemény-kutatások szerint a kedden voksoló valamennyi szövetségi államban Donald Trump, a milliárdos üzletember vezeti a republikánus népszerűségi listákat, 40-46 százalékos arányban, és az elmúlt pár napban befolyásos republikánus politikusok támogatását nyerte el. Az előzetes felmérések minden korábbinál nagyobb részvételt jeleznek, vagyis maguk a választók szintén jelentősnek tartják a szuperkeddet. Tizenegy, más számítás szerint tizenhárom államban választanak.

Két államban – Wyomingban és Coloradóban – a republikánusok ugyanis jelölőgyűléseket kezdenek, de kedden még nem fejezik be, eredmény még nem várható. A többi államból is legkorábban szerda hajnalban érkeznek majd az első adatok.

mti