Törökország tüzérséggel is támadja már az Iszlám Államot Szíriában


Az Iszlám Állam szíriai állásait lőtte vasárnap a török haderő tüzérsége – közölte hétfőn az Anadolu török állami hírügynökség.

A Dogan török hírügynökség beszámolója szerint az ágyúk a török Kilis tartomány keleti részéből körülbelül 50 lövést adtak le a szíriai Aleppó várostól északra fekvő vidékekre.

Az Iszlám Állam 10 különböző célpontjára irányuló beavatkozás részét képezte az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció által folytatott terrorizmus elleni harcnak.

Míg a török légierő korábban már négyszer mért csapást a szélsőségesekre Szíriában, addig a török tüzérség először hajtott végre támadást ellenük.

A dzsihadisták vasárnap offenzívát indítottak a török határhoz közeli Tell-Abjad városért, amelyet most a szíriai kurd erők tartanak ellenőrzésük alatt.
A szombat 0 órakor hatályba lépett szíriai tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Államra és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Nuszra Frontra, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorista szervezeteknek minősített fegyveres csoportokra.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn azt nyilatkozta, hogy a tűzszünet jelenleg csak Szíria területének egyharmadában valósul meg, de reményét fejezte ki, hogy az majd az egész országra kiterjed.

mti