Évtizedekre börtönbe küldenék az ukrán pilótanőt


Több mint 20 éves szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását kérte orosz ügyész szerdán Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanőre. A helikopterezőt azzal vádolják, hogy köze volt két orosz újságíró halálához Ukrajnában.

Bíróság elé állították Oroszországban Nagyija Szavcsenkót, az ukrán hadsereg helikopterpilótáját. A vádat képviselő ügyész beszédében 23 év börtönt, és 100 ezer rubel (385 ezer forint) pénzbüntetést kért a bíróságtól. Az ukrán határhoz közel, orosz területen, egy Donyeck nevű városban zajlik. A határ másik oldalán, Ukrajnában is van egy Donyeck nevű város, ami a felkelők egyik központja.

Szavcsenkót azzal vádolják, hogy az Ajdar ukrán fegyveres csoport Mi-24-es helikopteren szolgáló pilótanőjeként továbbította az ukrán hadseregnek két orosz televíziós újságíró tartózkodási helyének koordinátáit. A két tévés, Igor Kornyeljuk és Anton Volosin a kelet-ukrajnai Luganszk megyében 2014 júniusában

ukrán aknatűzben vesztette életét.

A pilótanő ezzel szemben azt vallotta, hogy felderítő küldetésen volt a kérdéses helyszíntől néhány kilométerre, és még az újságírók életét kioltó aknatámadás előtt felkelők fogságába esett.

Az ügyész egyebek között emlékeztetett, hogy Szavcsenko – már orosz fogságban – interjút adott, amelyben elismerte, hogy tűzvezetés koordinátora volt. Ezt a nyilatkozatát az ukrán katonanő később visszavonta – írta az MTI.