Petíció a rezsicsökkentésért


Az ukrán államfő hivatalos petíciós honlapján újabb lakossági beadvány jelent meg, melyben kérik csökkentsék a kommunális szolgáltatások díjait.

Ukrajnában egyre nagyobb gondot jelent az emberek számára a villany és a gázszámlák kifizetése. Mint arról írtunk, március elsejétől emelkedett a villany lakossági ára, áprilistól pedig a gáz árát is emelik. Ezért az emberek kérik az ukrán elnököt, töröljék el az áremelkedést, mint írják,

az 1378 hrivnyás minimálbér mellett a villamos energia és a gázár növelése egyszerűen a lakosság népirtásnak minősül.

Amennyiben egy-egy javaslat három hónap alatt 25 ezres támogatottságot szerzett, az elnöknek érdemi véleményt kellett formálnia a kérdésben. Tehát nem kötelező érvényű az senki számára sem, azaz semmit sem fognak elérni a beadvánnyal. A kommunális szolgáltatások tarifanövelése az IMF kölcsönök egyik feltétele.

Az említett petíció kezdeményezője Berezovszkij Olkeszandr Anatolijovics, a cikk megjelenéséig 110-en írták alá. Aki szeretné aláírni IDE kattintson.

A kárpátaljaiak is egyre inkább eladósodnak a közműdíjak terén. A megyei statisztikai főosztály tájékoztatója szerint a lakosság mindössze a számlák 54,2 százalékát egyenlíti ki. A legrosszabb a helyzet a Volóci járásban,

ahol ez a mutató a 19 százalékot sem éri el.

Az előző év decemberéhez képest a tartozás az esztendő két hónapja alatt több mint 41 százalékkal nőtt és elérte a 340 millió hrivnyát. Ennek oka az lehet, hogy miközben a reáljövedelem nem emelkedett, a számlákon szereplő összeg megsokszorozódott – közli a KISZÓ mai száma.