A Szvoboda folytatja a blokádot


A Szvoboda nacionalista szervezet tagjai Lemberg megye Gamelejevka településen a kormány határozott kérése ellenére az orosz teherautók blokádjába kezdtek.

Március másodikára virradó éjjel néhány tucat kárpátaljai fuvarozó érkezett a helyszínre, akik megpróbálták feloldani a blokádot, hogy az orosz kamionok tovább mehessenek. A kárpátaljai kamionosok szavai szerint a felfegyverzett nacionalisták leszámolással is megfenyegették őket és a rendőrséggel kommunikálva a letartóztatásukat követelték. A helyszínen lévő rendőrök az út szélén álltak és csak figyeltek. A szvobodásokat nem érdekelte a Miniszteri Kabinet rendelete a tranzitszállításokról és az sem, hogy a blokádjuk miatt a kamionosok elveszíthetik a munkájukat.

„Az orosz tranzit felfüggesztése Ukrajnában jelentősen csökkentené Ukrajna nemzetközi kereskedelemből származó bevételét és ez egy infrastrukturális katasztrófát okozhat. Ez megállítaná az ukrán tranzitszállításokat Ázsiába és a kétoldali szállításokat Ukrajna és Oroszország között. Ezután megállhatna a vasúti tranzitszállítás, majd pedig a nemzetközi vállalatok folyamatosan felfüggesztenék az ukrajnai szállításaikat, mivel Ukrajna megszegné a nemzetközi kötelezettségeit. A WTO kikergetné Ukrajnát a soraiból, az EU és az USA pedig megszüntetné a támogatást. Durván 15 milliárd hrivnya közlekedési bevételtől esne el az ország és 100 milliárd hrivnyától, amit az ukrán termékek külföldi eladásából szerez be” – írta Roman Hmil, az Infrastrukturális Minisztérium stratégiai részlegének vezetője. A közlekedési blokád leginkább a kárpátaljai fuvarozókat érintené, akiknek a többsége szállításokat folytat Oroszországba, vagy pedig Oroszországon keresztül. Nagyjából tízezer kárpátaljai lakos maradhat munka nélkül.