ENSZ: több mint 3 millió ember él elszigetelten a kelet-ukrajnai konfliktusövezetekbenTöbb mint 3 millió ember él elszigeteltségben, “az elhagyatottság érzésével” a kelet-ukrajnai konfliktusövezetekben, miközben a területeken folytatódnak a harcok – közölte Zaid el-Husszein, az ENSZ emberjogi főbiztosa csütörtökön.

United Nations High Commissioner for Human Rights Zeid Ra'ad Al Hussein arrives to a press conference at the United Nations offices on February 1, 2016 in Geneva.
Al Hussein met the media few days after his office revealed new allegations of child sexual abuse by peacekeepers in the Central African Republic. / AFP / FABRICE COFFRINI

A főbiztos figyelmeztetett, hogy a kelet-ukrajnai tűzszünet ellenére folytatódnak az összecsapások az ukrán biztonsági erők és a donyec-medencei felkelők között, ami jelentős hatást gyakorol a konfliktus sújtotta területeken élőkre, továbbra is civilek sebesülnek meg a harcokban – irja az MTI.

El-Husszein közleményében sürgette a minszki megállapodásokba foglaltak teljesítését, ami szerinte kulcsfontosságú az “emberi jogok ukrajnai válságának” megoldásában.

Philip Breedlove amerikai tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka korábban felhívta a figyelmet a frontvonalon fokozódó harcokra, és közölte, Oroszország továbbra is haditechnikai eszközöket küld a felkelő területekre.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának (UNHRC) genfi ülésén felszólaló Tony Blinken amerikai külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy kelet-ukrajnai felkelők az általuk ellenőrzött területeken módszeresen elnyomják a kritikus hangokat, és egy új, despota rendszer bevezetésén tevékenykednek.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter az UNHRC szerdai ülésén közölte,

Oroszország mintegy 40 ezer katonát állomásoztat a Donyec-medence felkelők uralta területein.

Az ENSZ emberjogi főbiztosa felszólította a konfliktus szereplőit, hogy vonják ki a “külföldi fegyvereseket, zsoldosokat és haditechnikai eszközöket” Kelet-Ukrajnából.

Fiona Frazer, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő missziójának vezetője közölte, az ukrajnai konfliktus kirobbanása óta több mint 9 ezren vesztették életüket, és mintegy 21 ezren sebesültek meg, február 15. és március 1. között pedig már 21 ember halt meg a harcok sújtotta kelet-ukrajnai területeken.