Jóváhagyta az Észak-Korea elleni újabb szankciókat az ENSZ BT


Az újabb büntetőintézkedéseket Phenjan januári kísérleti atomrobbantására válaszul vezetnék be. Obama üdvözölte az Észak-Korea elleni újabb szankciókat.

Az új szankciók értelmében ezentúl minden Észak-Koreába tartó és onnan érkező szállítmányt ellenőrizni fognak, valamint felkerült a világszervezet feketelistájára 12 észak-koreai jogi személy, továbbá 16 tisztségviselő, köztük Phenjan szíriai, iráni és vietnami kereskedelmi képviselői.

Az Egyesült Államok és Kína előzőleg heteken át egyeztetett arról, hogyan bővítsék a már érvényben lévő büntetőintézkedések körét.

Üdvözölte Barack Obama amerikai elnök, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán az Észak-Korea elleni büntetőintézkedések körének kibővítéséről döntött.

“Ma a nemzetközi közösség egy hangon szólva világos üzenetet küldött Phenjannak: Észak-Koreának fel kell hagynia veszélyes programjaival, és egy jobb utat kell választania népe számára” – hangsúlyozta közleményében Obama.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag hagyta jóvá az Észak-Korea elleni újabb szankciókat, válaszul Phenjan január eleji kísérleti atomrobbantására. A döntést Dél-Korea is üdvözölte.

mti