Még egyszer a szubvencióról


Az állami rezsitámogatással összefüggő  kérdezz-feleleket készített a Kárpáti Igaz Szó. A leggyakrabban felmerülő kérdésekre k Ljubov Hula, a megyei szociális védelmi főosztály munkatársa válaszolt.

Ki jogosult rá és ki nem, mi az igénylés rendje?

– Az új rend szerint szubvencióért az a személy folyamodhat, akinek a nevére be vannak jegyezve a közüzemi szolgáltatások. A támogatás megítéléséhez két dokumentum, egy kérvény és egy deklaráció szükséges. Semmilyen egyéb dokumentumot nem kérhetnek a szociális osztályok, valamennyi adat további beszerzése az ő dolguk.

– Hová kell beadni a kérvényt és a deklarációt?

– Személyesen vagy postán kell eljuttatni az illetékes szociális osztályhoz, amely maga ellenőrzi az Állami Fiskális Szolgálatnál és a Nyugdíjalapnál a kérvényező jövedelmét.

– Mennyi időre ítélik meg a szubvenciót?

– A szubvenciót nem egy fűtési szezonra, hanem egy naptári évre adják, ami az esztendő leteltével sem veszíti érvényét, feltéve, ha nincsenek változtatások az igénylési rendszerben. Valahányszor változik egy-egy szolgáltatás ára – víz, gáz, áram – mindannyiszor átszámolják a támogatás összegét. Amennyiben van bérleti szerződésük, az albérletben élők is élhetnek a támogatási rendszerrel.

– Mi van akkor, ha valaki hamis adatokat tüntet fel?

–   Akiről ez kiderül, attól megvonják a támogatást, és meg kell térítenie a megítélt összeget.

– Milyen szempontokat vesznek figyelembe az eljárás folyamán?

– A szubvenció összegének megállapításához az adott család havi jövedelmét veszik alapul, már nem számít a vagyoni helyzet (földtulajdon, jármű, második ingatlan). Minden család számára egyénileg állapítják meg a kommunális szolgáltatások után járó kötelezően befizetendő összeget. Az ezen felüli részt az állam kompenzálja. Például, ha egy négytagú családnak havi 5 ezer hrivnya a bevétele, körülbelül 400 hrivnya a kötelezően befizetendő díja. Amennyiben a havi számlái 1000 hrivnyára rúgnak, a fennmaradó 600 hrivnyát az állam állja.

– Készpénzt kap a háztartás?

– Nem, az összeget, amely a kérvényező számláján jelenik meg, az adott szolgáltató vállalatnak utalják át.

Sokan panaszkodnak rá, hogy hónapokat kell várni az elbírálásra. Addig ne fizessék a díjakat?

– Az elbírálás azért tart sokáig, mert rengeteg időt vesz igénybe a különféle adatok beszerzése, egyeztetése. Az előírás szerint a valamennyi adat beszerzésétől számított tíz napon belül meg kell ítélni a támogatást. Aki úgy érzi, hogy nagyon nehéz anyagi helyzetben van, és képtelen kiegyenlíteni számláit, megvárhatja, míg megérkezik az állami segítség.

Az is felmerült, hogy amennyiben nincs beregisztrálva a kazán vagy a víz-, a gáz-, a villanyóra, nem jár támogatás.

– Ez valóban így van, minden szolgáltatóval rendezni kell a mérőműszerek engedélyeztetését.

Az ungvári járási Szürtéből jelezték, az illetékes osztályon további igazolások bemutatására szólították fel az igénylőt.

– Ez abban az esetben történhet meg, amennyiben hamis adatot ad meg a kérvényező. Például azt írja, hogy gázzal fűt, viszont a gázszolgáltató azt jelzi felénk, hogy az illető csupán főzésre használja az energiahordozót. Mivel mást-mást állítanak, egymás közt kell tisztázniuk a vitás kérdést, amit írásban igazol a fogyasztó.

Bármennyire meglepő, egyik munkácsi járási telefonálónk le szeretné mondani az ősztől várt, de csak mostanra megítélt szubvencióját. Mint mondta, fát vásárolt, azzal vészelte át a hideg napokat, most már nincs rá szüksége. Mi a teendő ebben az esetben?

– Ha valaki le szeretne mondani a támogatásról, a lakhelye szerint illetékes szociális osztályon egy kérvény megírásával joga van ezt megtenni.