Nagy-Britannia további 20 milliót folyósít Franciaországnak a migránsválság kezelésére


Nagy-Britannia 20 millióval euróval megemeli a Franciaországnak nyújtott támogatást a calais-i migránsválság kezelésére – jelentette be csütörtökön Harlem Désir francia Európa-ügyi államtitkár néhány órával Francois Hollande francia államfő és David Cameron brit miniszterelnök találkozója előtt.

London eddig több mint 60 millió eurót folyósított a francia kormánynak, s további 20 millió eurót fog – mondta az államtitkár a külföldre sugárzó RFI közszolgálati rádióban.

Az összeget Párizs a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő La-Manche csatorna alatti alagút bejárata és a calais-i kikötő körüli övezet biztosítására, valamint az embercsempész-hálózatok elleni küzdelem megerősítésére fordítja.

“Ezenkívül Franciaország lehetővé teszi, hogy azok a menekültkérők, akik itt vannak, és akiket Nagy-Britannia nem tud befogadni, tovább tudjanak menni befogadóközpontokba Franciaország más régióba, és be tudják adni Franciaországban a menekültkérelmet, ha jogosultak rá, ha viszont szabálytalan helyzetben vannak, tudják kérni hazatérésüket a származási országukba visszafogadásról szóló együttműködés keretében” – fogalmazott Harlem Désir.

Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter a Financial Times című brit lapnak azt mondta, hogy amennyiben Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, Franciaország nem fogja többé visszatartani a migránsokat Calais-nál.

“Aznap, amikor ez a viszony megszakad Franciaország és Nagy-Britannia között, nem lesznek többé migránsok sem Calais-nál” – mondta Macron.

mti