Német lap: a kormány a bukás felé sodorja az országot


Napról-napra mélyül a politikai válság Ukrajnában, ami azt bizonyítja a kormány a kezdetektől a bukás felé sodorja az országot – írta Die Zeit című német liberális hetilap online kiadása.

„A Majdan téri forradalom után két évvel „felszakadtak a varratok”, az ország politikai élete ismét vérezni kezdett. Porosenko elnök távozásra szólította fel a miniszterelnököt, de a parlament nem szavazta meg a bizalmatlansági indítványt. Bármely más ország számára reményteljes lett volna ez a forgatókönyv, de nem Ukrajna számára”

– olvasható a hetilap elemzésében.

A helyzet úgy alakult, hogy egy politikai rendszeren belül két erő ütközött egymással, amelyek kénytelenek együtt irányítani az országot. Az ország lakosai látva a jelenlegi helyzetet egy zsákutcában kezdik érezni magukat úgy, mint a 2004-es narancsos forradalom idején.

Közben Porosenko elnök azt a látszatot kelti, hogy nem vesztette el az emberek bizalmát.

Érdemes visszaemlékezni arra, hogy még mielőtt Porosenko a reformok és a demokrácia élharcosává vált, egész nyugodtan töltötte be a gazdasági miniszter tisztségét a régi rendszer keretein belül. Akkor is és most is azokat az örömöket élvezte, amit az oligarcha státusz biztosít neki. Azóta sem tesz semmi jelentőset, hogy a nagy vállalkozásaitól megszabaduljon – jegyzi meg a német lap.

Bár a jelenlegi kormány szemben áll az elnökkel, mégsem tud semmit sem tenni ellene, mivel sem a reformokkal, de még a korrupcióelleni harcban sem jeleskedett. Minden egyes politikus, akinek legalább egy lépést sikerült tenni ebbe az irányba már lemondtak, mert nem látnak semmi jövőt ebben a Miniszteri Kabinetben. Ugyanezt kellett volna tenni a Miniszteri Kabinetnek reménykedve abban, hogy olyan emberek jönnek a helyükre, akik képesek valamit megváltoztatni.

A kabinet viszont úgy döntött, hogy marad és ezzel utolsó esély nélkül hagyta az országot.