Pokolgép robbant Szíriában: sok halott


Legalább 18 ellenzéki fegyveres vesztette életét egy pokolgépes merényletben a délnyugat-szíriai el-Kuneitra tartományban – közölte szerdán az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Az OSDH szerint a merényletet egy gépkocsiba rejtett pokolgéppel követték el a Szíriai Forradalmárok Frontja nevű ellenzéki fegyveres csoport egyik főhadiszállása ellen. A csoport a mérsékeltnek minősített Szabad Szíriai Hadsereg szövetségesének számít.

Szíriai ellenzéki sajtóértesülések szerint a halálos áldozatok között volt a csoport főparancsnoka, Abu Hamza al-Naimi is. Egyelőre nem világos, hogy melyik szervezet felelős a merényletért. A támadás helyszíne közel található a Golán-fennsík Izrael által megszállt részéhez. Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet gyakran követ el merényleteket Szíriában, hiszen az iszlamisták mind a kormányerőknek, mind a legtöbb lázadó csoportnak ellenségei.

Washington és Moszkva februárban állapodott meg a “harci cselekmények abbahagyásáról”, amelyet a damaszkuszi kormányzat és legalább két hétre a legtöbb fegyveres felkelő csoport is elfogadott. A szombaton kezdődött tűzszünet az ENSZ által terrorszervezetnek tekintett csoportokra, így az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre és az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Frontra nem vonatkozik. Szórványos harcok és támadások ellenére a tűzszünetet eddig összességében betartották.

mti