Elgázolt egy izraeli katonát egy palesztin nő, agyonlőtték


Nekihajtott egy izraeli katonának autójával egy palesztin nő pénteken az Izrael által megszállt Ciszjordániában, mire a katona társai agyonlőtték.

Az eset Gus Ecion zsidó telepesfalu mellett történt, egy útkereszteződésnél. A hadsereg közleménye szerint a katona megsérült, kórházba kellett vinni. A helyszínen tartózkodó társai a helyzet veszélyessége miatt lelőtték a támadót, akinek kocsijában egy kést találtak.

A támadások közvetlen kiváltó oka az a palesztin hivatalos és közösségi médiában szereplő feltételezés volt, miszerint az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a status quót Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén. Ezt az izraeli vezetés többször is tagadta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye – írja az MTI.

Palesztin vezetők azt mondják, hogy sok palesztin kétségbeesésében követ el merényletet amiatt, hogy nincs előremozdulás a független palesztin állam létrejötte felé. Izrael szerint azonban az erőszakcselekményekre vezetőik buzdítják a palesztinokat.