Lucenko: hatásos az orosz módszer


A kijevi Rádában az orosz propaganda sikeréről panaszkodtak.

Jurij Lucenko, a Porosenko Blokk frakciójának vezetője bejelentette a Rádában  hogy az európai politikusok az orosz propaganda hatása alatt az Oroszország ellenes szankciók megszüntetésén gondolkodnak. Lucenko március harmadikán tett ilyen bejelentést a 112 Ukrajna csatorna műsorában.

„Az Európai Parlament frakcióinak vezetői nyíltan beszéltek arról, hogy elfáradtak a szankcióktól, és hogy a gazdasági hanyatlás hatása alatt az üzlet az orosz piacon való termékek értékesítését követeli. «Szükségünk van a szankciók eltörlésére, és tőlünk követelik a szankciók megszüntetését. Mégis miért kellene segítenünk egy olyan országnak, ami nem tagja az EU-nak?»”

– mondta Lucenko az ukrán parlamentben az európai politikusokat idézve. Az ukrán politikus március elején több Európát képviselő politikussal is találkozott, akik ezen az állásponton voltak. Véleménye szerint ezek a kinyilatkoztatások arról tanúskodnak, hogy az orosz propaganda sikeres.

Lucenko kitért a vízumkérdésre is, bár nem mondott semmi újat, amit eddig még nem tudtunk volna. Szavai szerint a vízumrendszer eltörlésének egyik legnagyobb akadálya a hirtelenül jött migráns válság. „

Több mint egy millió szíriai menekült érkezett Európába, és ez sokkot váltott ki. Ebben a helyzetben az európai politikusoknak nehéz lenne a vízumrendszer eltörléséről beszélni egy olyan országgal kapcsolatban, amely háborút folytat és másfélmilliós belső menekültje van”

– mondta Lucenko.