Magyarok is kampányolnak Ukrajna ellen Hollandiában


Emberélettel, területekkel és a tragikusan megrendült gazdaságával fizetett Ukrajna, hogy közelebb lépjen az Európai Unióhoz. Áprilisban egy holland népszavazás boríthat mindent. A kampányba egy magyar kötődésű szervezet is beszállt – tudta meg az Index.

A kampányba egy „Európai Magyar Emberjogi Alapítvány Közép-Európa” nevű, Hollandiában bejegyzett szervezet is beszáll, amely korában azt is ellenezte, hogy Romániát felvegyék a belső határellenőrzés nélküli Schengen-övezetbe, amíg nem tartják be

„az országban élő autonóm lakosságnak a jogait”.

Most 15 ezer eurót (nagyjából 4,6 millió forintot) kaptak, amiből honlappal, postán, e-mailekkel és plakátokkal érvelnek a szerződés ellen, mondta az Index kérdésére az alapítvány elnöke, Landman Gábor.

A kárpátaljai magyarokat akarják védeni, mert Ukrajna nem tartja tiszteletben a kisebbségi nyelvi jogokat, amelyekről a ’90-es években több keretegyezményt is aláírtak. Az EU-ukrán megállapodás bújtatott célja a bővítés, akárcsak annak idején Romániával, de ott sem tudják betartatni az uniós alapelveket.

A felvetésre, hogy nem állna-e éppen a kárpátaljaiak érdekében az egyezmény, azt válaszolta, hogy szerintük az semmi jót nem fog hozni nekik a kisebbségi jogok terén. Csak jutalom lenne Kijevnek, mintha egyetértenénk Ukrajna politikájával, holott a forradalom utáni egyik első intézkedéssel megpróbálták eltörölni a kisebbségi nyelvtörvényt, bár végül mégse tettek így, mondta Landman Gábor (viszont hoztak egy új törvényt, amely szigorúbb az előzőnél).

Hasonló véleményen van Morvai Krisztina európai parlamenti képviselő is.

“Ukrajnában viszont – a kárpátaljai magyaroknak vagy az őket támogatóknak – ezeket a kifejezéseket még kimondani is veszélyes és tilos. Márpedig az emberi jogok ilyen mértékű megtaposása kizárja azt, hogy Ukrajna társult tagja lehessen az EU-nak. Mielőbb el kell érni, hogy a nemzeti önrendelkezéshez való jogot, az autonómiához való jogot Ukrajna is komolyan vegye, s megszűnjön a kárpátaljai magyarok jelenlegi jogfosztottsága”

– fogalmazott Morvai Krisztina felszólalásában.

Index/Karpathir