Porosenko “megkettőzi” erőfeszítéseit az Oroszországban fogva tartott pilótanő hazatéréséért


Petro Porosenko ukrán elnök pénteken Kijevben kijelentette: személyesen is “megkettőzi” erőfeszítéseit az Oroszországban fogva tartott pilótanő hazatéréséért. Kifejezte meggyőződését, hogy Oroszországban “nincs igazságos bíróság”.

“Ukrajna és én személyesen megkettőzöm erőfeszítéseimet annak érdekében, hogy Nagyija Szavcsenko visszatérhessen hazájába”

– ígérte az államfő azon a rendezvényen, amelyen a nemzetközi nőnap alkalmából állami kitüntetésekben részesített többek között olyan nőket, akik harci cselekményekben vesznek részt, továbbá kiemelkedő teljesítményt nyújtó önkénteseket, tanítónőket és sportolókat.

Porosenko ezzel az ígérettel reagált az Oroszországban fogva tartott pilótanő bejelentésére, miszerint az ivóvizet is elutasítva “száraz” éhségsztrájkba kezd, amiért nem engedték meg neki csütörtökön az ellene folytatott tárgyaláson, hogy az utolsó szó jogán felszólaljon. A dél-oroszországi Donyeckben folyó tárgyalást a bíró váratlanul március 9-re napolta el.

Petro Porosenko kifejezte meggyőződését, hogy Oroszországban nincs igazságos bíróság. Szavai szerint elolvasta a Facebookon közzétett beszédet, amelyet a pilótanő a tárgyaláson akart elmondani. Az elnök kiemelte, hogy Szavcsenko mint az ukrán fegyveres erők tisztje

“fegyverrel a kezében azt tette, amit minden ukránnak tennie kell: védte a hazáját”.

mti