A román-magyar határon is kerítés épülhet hamarosan


Magyarország kész kerítést építeni a magyar-román határon is, amennyiben a migrációs helyzet szükségessé teszi – nyilatkozta a miniszterelnök főtanácsadója, Bakondi György szombaton.

Erre szerinte abban az esetben kerülhet sor, ha a járőrök nem tudják feltartóztatni a határon a menekülteket. Ha a határzár megépítése mellett dönt a kormány, akkor azt a magyar-szerb-román hármas határtól kezdik és a szükséges hosszban építik meg a 450 kilométernyi határszakaszon.

Elmondta, hogy

idén januárban és februárban többen érkeztek a görög szigetekre, mint az elmúlt év első hat hónapjában, és Törökországban már 3 millió menekült tartózkodik. Görögországban, a macedón határ részleges lezárása miatt 40 ezer migráns torlódott fel, közülük 12 ezren a macedón határon várakoznak.

Ezzel párhuzamosan megnőtt a menekültek száma a szerb-magyar és a magyar-horvát határon is: naponta átlagosan 110-130 határsértőt fognak el a hatóságok. Ezért a kormány felkészült arra, hogy megerősítse ezeket a határszakaszokat, illetve további határszakaszokon is épüljön kerítés.
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a büntetés-végrehajtási intézményekben már megkezdték a román-magyar határra tervezett kerítés elemeinek elkészítését.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy a honvédség már a hármas határtól Battonyáig megtisztította a talajt a kerítésépítést előkészítendő, illetve további 110 kilométeren kijelölték a kerítés nyomvonalát.

mti