A szíriai rendezésről szóló genfi tárgyalások március 10-én folytatódnak


A szíriai rendezésről szóló genfi tárgyalások március 10-én folytatódnak – jelentette be szombaton egy szaúdi lapnak adott nyilatkozatában Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

A tisztségviselő az al-Hajat című újságnak jelezte: a korábban március 7-re vagy 9-re előirányzott időpont helyett 10-én folytatják a megbeszéléseket. “Úgy gondolom, 10-én fogjuk kezdeni, ez az az időpont, amikor elindul a (rendezési) folyamat.”

A korábbiakhoz hasonlóan az előkészítő ülések után a tárgyalások külön-külön folynak majd a felekkel, akik ezek során ismét napirendre tűzik a rendezést szolgáló alapvető kérdéseket.

De Mistura a lapnak elmondta, hogy a menetrend már világos: először tárgyalásokat kell folytatni egy új kormány megalakításáról, másodszor majd új alkotmányt kell elfogadni, harmadszor pedig 18 hónapon belül parlamenti és elnökválasztást kell rendezni.

Az AFP felidézi, hogy az ENSZ-megbízott néhány nappal ezelőtt úgy nyilatkozott: Bassár el-Aszad elnök sorsáról maguknak a szíriaiaknak kell dönteniük.

Adel al-Dzsubeir, a szíriai felkelők egyik legfőbb támogatójának, Szaúd-Arábiának a külügyminisztere ugyanakkor szombati nyilatkozatában leszögezte, hogy a mostani elnöknek rögtön azután távoznia kell a hatalomból, hogy megalakul Szíriában egy politikai átmenetet irányító hatóság.

Ugyancsak szombaton az Aszad ellen szerveződött, nyugati támogatást élvező legfontosabb szíriai ellenzéki ernyőszervezet, a törökországi székhelyű Szíriai Nemzeti Koalíció élén személyi változás történt: eddigi elnökének, Háled Hodzsának a mandátuma lejárt, és helyébe Anasz el-Abdát választották.

A szíriai rendezésre hivatott tárgyalások első sorozata 2014-ben zsákutcába jutott, már akkor is Bassár el-Aszad politikai jövője jelentette a legfőbb nézeteltérést a felek között.

A szíriai elnök ugyanis azután sem volt hajlandó lemondani, hogy a 2011-ben kezdődött felkelés véres polgárháborúvá fajult, s annak eddig több mint 270 ezer halálos áldozata van, milliók voltak kénytelenek elhagyni lakóhelyüket, sokan menekültek külföldre.

mti