Így úszták meg a légitámadásokat az Iszlám Állam harcosai


Felfedezték az Iszlám Állam katonáinak búvóhelyét és menekülési útvonalát az iraki Kurdisztán területén. A visszatérő kurd harcosok hihetetlenül szétágazó alagúthálózatot találtak a decemberben visszafoglalt, jazidik lakta Sinjar városa alatt – írja a hirado.hu.

Szinte minden fennálló sikátor, utca és épület alá alagutat ástak a dzsihadisták – írta a Russia Today angol nyelvű orosz hírportál az International Business Times korábbi cikkét idézve.

A keskeny, egy méternél is szűkebb alagutakat kilenc méteres mélységig leásták, elektromos világítással és otthonos felszereléssel is ellátták őket.

A terroristák olyan sok föld alatti utat vájtak, hogy távozásuk után is rendkívül veszélyes a városban közlekedni – bármikor beomolhat egy út vagy egy épület – mesélte az IB Times-nak a tanács vezetője.

Ide menekültek a légicsapások elől

A labirintuson kívül számos szélesebb odút is ástak, ezeket fegyverraktároknak, irányító- és kommunikációs központoknak használták. A fegyverraktárokat például az orosz légicsapások után fedezték fel – néhány bomba hatalmas, többszáz méterre felcsapó robbanással végződött, mivel pont a felhalmozott fegyverkészletet találták el a vadászgépek.

Fotó: Twitter

A helyszínen munkálkodó drónok videót készítettek a fegyverraktárt ért légicsapásról, amely az eddigi leghatásosabb fegyvernek számít a dzsihadisták elleni harcban, persze abban az esetben, ha a civilek védelmét is előtérbe kívánják helyezni.