Közös visszatoloncolási rendszert akar Németország és Olaszország


Erős és közösen kezelt európai menekültügyi és visszatoloncolási rendszert javasolt Angelino Alfano olasz és Thomas de Maiziere német belügyminiszter az Európai Bizottságnak közösen írt levelükben.

Angelino Alfano és Thomas de Maiziere a levelet Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének és Dimitrisz Avramopulosz migrációs és belügyi biztosnak címezte.

A közös olasz-német levél tartalmát nem hozták nyilvánosságra, a Corriere della Sera és a la Repubblica olasz napilapok vasárnapi értesülései szerint azonban a belügyminiszteri kezdeményezés több javaslatot tartalmaz az EU-ba tartó migráció kezelésére.

A két miniszter közös, európai szintű regisztrációt szorgalmaz egy európai menekültügyi hivatal felállításával, amely a már létező Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) megerősítését jelentheti. Az európai határellenőrzésért felelős Frontex ügynökség katonái a közös európai “határőrség” szerepét kapnák.

A menekültek befogadása közös európai kritériumok szerint történne, vagyis minden tagállamnak hasonló feltételek szerint kellene különbséget tennie menekült és gazdasági bevándorló között. A menedékkérelem beadása ahhoz a tagállamhoz kötődne, amelybe elsőként léptek be az EU-ba, elhelyezésük pedig előre megszabott éves kvóták szerint történne.

A javaslatok között szerepel az is, hogy a menekülteket már az EU-ba érkezésük előtt a hazájukban vagy a tranzitországokban regisztrálnák. Ezen kívül európai szintű visszatoloncolási rendszert javasolnak az EU-ba belépett, de menedékkérelemre nem jogosult személyek kiutasítására.

mti