Új szolgálat, ami nincs


Ukrajnában négy szolgálat átalakításával létrehozzák az új élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi szolgálatot.

A Derzsrodpotrebszluzsba (Állami Élelmiszerügyi és Fogyasztóvédelmi Szolgálat) ötlete még 2014-ben született, s működésének 2016. február 10-re tervezett indulását többször is elhalasztották. Legutóbb március 1-jén, nyitotta volna meg kapuit az új érdekvédő, ám mivel a megyékben továbbra sem alakultak meg annak egységei, a kezdést ismét eltolták.

Alekszej Pavlenko agráripari miniszter elmondása szerint az új hivatal a mezőgazdasági, az állat- és növényvédelmi felügyelőség, a fogyasztóvédelmi szolgálat, valamint a Köjál bázisán jön létre, melyeket vagy átszervezik vagy megszüntetik. Ám máris több tisztázatlan kérdés övezi az új szerv működését.

A szolgálat a tervek szerint meg kell hogy könnyítse a vállalkozók munkáját, mert míg eddig öt különböző intézmény felügyelte tevékenységüket, ezután mindössze egy kontrollálja. Hogy valóban így lesz-e, azt az idő dönti el, ám tény, hogy már megalakulása elején botrányok övezik. A hivatal ugyanis először a Miniszteri Kabinet hatáskörébe tartozott, majd hónapokkal később átadták a mezőgazdasági minisztériumnak, amire annak vezetője felmondással reagált. Hogy a két éve alakulgató szerv sikeres működéséhez, az állampolgárok érdekvédelmének felvállalásához minden feltétel adott-e, az tisztázatlan. Néhány részlet azonban máris kiderült.

Jelenleg Vlagyimir Lapa személyében mindössze egy munkatársa van a likvidációs szolgálatnak. Az átszervezés előtt álló hivataloknak viszont, melyek belefolynak majd az új fogyasztóvédő szervbe 13 ezer. Az előírás szerint az új hatóság irányításában 303-an, a territoriális egységeknél 9853-an kell hogy dolgozzanak.

Azaz az átszervezés 30 százalékos leépítést követel. Lapa kész együttdolgozni a régi szakemberekkel, amennyiben nincs velük szemben szakmai kifogás, ám szakértők bevonásával dönti el, ki maradhat és kinek kell mennie,

nyilatkozta az 1+1 tévécsatornának. Az is kérdés, mivel fogják rávenni a kétezer-kétezerötszáz hrivnyás fizetéssel dolgozó munkatársakat, hogy ne fogadjanak el csúszópénzt. Lapa úgy véli, ki kell dolgozni egy motivációs rendszert, mellyel a becsületes dolgozókat kiemelt jutalomban részesíthetik.

Nem tisztázott egyelőre a hivatal fenntartásának kérdése sem. A likvidálás alá eső szervezetek csupán az első negyedévre kaptak állami támogatást, a kormány így próbálja siettetni „beolvadásukat”.

Az új szolgálat működésére 490 millió hrivnyát különítettek el.

Annak átutalását a pénzügyminisztériumnak, az egészségügyi minisztériumnak, majd a Legfelső Tanács költségvetési bizottságának is jóvá kell hagynia.

A globális ellenőrző szervként feltüntetett hivatal nem minden beolvadó szervezet funkcióját vállalja magára. A védőoltások például az egészségügyi minisztérium hatáskörébe kerülnek. A külföldre kijutó veszélyes termékek számontartása viszont az ő dolguk lesz.

Ami a műszaki bázist illeti: ahhoz, hogy a szolgálat az európai normák szerint működhessen, speciális boxokat kell létrehoznia a határokon, fel kell újítania a többségében elavult, korszerűtlen laboratóriumokat, létre kell hozni egy új egységes számítógépes rendszert, a régi-új fogyasztóvédőknek tisztában kell lenniük az európai törvényekkel stb. Különben a hatóság semmivel sem lesz több vagy hatékonyabb elődjeinél.

– Kárpátalján nincs megválasztva az új hivatal vezetője, nem tisztázott, hányan és hol fognak dolgozni az új munkatársak. Érthetetlen, miért nyilatkoznak annak beindulásáról Kijevben, ha az valójában sehol sem tart.

Magyar Tímea/KISZO