Árvízzel küszködik Szerbia, rendkívüli helyzet van több városban


Több tucat házat öntöttek el a kisebb dél-szerbiai folyók, ezért hétfőn több városban rendkívüli helyzetet hirdettek – számolt be a szerbiai köztévé.

Predrag Maric, a szerb belügyminisztérium válságstábjának vezetője szerint éjjel 15 embert kellett kiköltöztetni az elöntött épületekből.

Leginkább a közép-szerbiai Cacak környékén hullott a legtöbb eső, ott az utakat és a szántóföldeket is elöntötte az ár, földcsuszamlások alakultak ki.

A montenegrói határhoz közeli Nova Varosban viszont az éjszaka lehullott hó miatt 800 háztartás maradt áram nélkül.

A hatóságok szerint Belgrádban egyelőre nem kell árvíztől tartani, a Duna és a Száva folyó vízszintje csak nagyon lassan emelkedik.

Szerbiában legutóbb 2014-ben volt pusztító árvíz. A nyugat-balkáni országot sújtó, az évszázad, illetve az évezred árvizének is nevezett két évvel ezelőtti természeti katasztrófában 485 ház teljesen megsemmisült, és több száz épület, illetve számos közút és vasút is megsérült, a károkat másfél milliárd euróra becsülték. A 2014-es árvíz több százezer embert érintett az országban, több tízezren estek a víz fogságába, több mint ötvenen pedig életüket vesztették.

mti