Hivatalos: elbuktak a magyar pártok a szlovákiai választásokon


Kihirdette a 2016-os szlovákiai parlamenti választások hivatalos végeredményét az állami választási bizottság vasárnap este Pozsonyban. A véglegesített adatok érdemben nem változtak a nem hivatalos végeredményhez képest, a voksolást Robert Fico kormánypártja, az Irány – Szociáldemokrácia nyerte, a pozsonyi törvényhozásba vele együtt 8 politikai csoportosulás jutott be.

A szombati parlamenti választáson 2 millió 648 ezer 184 szavazásra jogosult szlovák állampolgár adta le voksát, ez 59,82 százalékos választási részvételt jelent. Ez csaknem egy százalékponttal több, mint amennyi a 2012-es előre hozott parlamenti választásokon volt, ugyanakkor a szlovákiai parlamenti választások történetében az alacsonyabbak közé tartozik.

A választásokon a legtöbb voksot Robert Fico kormánypártja kapta, az Iránynak a szavazatok 28,28 százalékát sikerült megszereznie, ez 49 parlamenti mandátumot jelent számukra. Ez mintegy harmadával kevesebb, mint amennyivel jelenleg Ficóék a 150 fős pozsonyi parlamentben rendelkeznek, és nem teszi lehetővé számukra, hogy önállóan alakítsanak kormányt.

A hivatalos végeredmény szerint a voksoláson a második helyen a Szabadság és Szolidaritás nevet viselő liberális mozgalom végzett a szavazatok 12,1 százalékával, ez a Richard Sulík vezette liberálisoknak 21 képviselői mandátumot jelent. A harmadik helyen a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom végzett Igor Matoviccsal az élén, a Daniel Lipsic nevével fémjelzett Nova párt jelöltjeit is listáján indító mozgalom a voksok 11,02 százalékát kapta, ez 19 képviselői helyet jelent majd.

A negyedik legjobb eredményt az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) érte el a szavazatok 8,64 százalékát és 15 képviselőt szerezve, az ötödik helyre pedig meglepetésként a Marián Kotleba vezette, a szlovák sajtó által szélsőjobboldaliként jellemzett Mi Szlovákiánk – Néppárt (LS-NS) futott be 8,04 százalékkal, ami 14 mandátumot jelent számukra. A hatodik helyre a Boris Kollár vállalkozó vezette Család vagyunk (Sme rodina) nevet viselő, tavaly novemberben alakult, politikai irányultságát tekintve nehezen behatárolható csoportosulás futott be a szavazatok 6,62 százalékát megszerezve, ennek alapján ők 11 képviselői hellyel rendelkeznek majd.

Siralmas magyar eredmények

A hetedik helyen ugyancsak bejutott a törvényhozásba Bugár Béla vegyes pártja, a Most-Híd, amely a voksok 6,5 százalékát kapta meg, ami szintén 11 képviselői helyet jelent. A parlamentbe került pártok listáját egy eddig parlamenten kívüli új párt, a Kereszténydemokrata Mozgalomból (KDH) kilépett Radoslav Procházka által alapított Háló (Siet) végzett, nekik a választók 5,6 százaléka szavazott bizalmat, aminek köszönhetően 10 képviselőjük lesz az új törvényhozásban.

Az új pozsonyi parlamentbe nem jutott be a Berényi József vezette Magyar Közösség Pártja (MKP), amelyre a választók 4,04 százaléka adta szavazatát. Ugyancsak a parlament kapuin kívül rekedt a szlovákiai politika két másik, évtizedeken át meghatározó szerepet betöltő veteránja, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), amelyre a választók 4,94 százaléka voksolt és a Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS), amely szinte kimutathatatlan, 0,26 százalékos eredményt ért el.

mti