Oroszország felajánlotta bázisait a szíriai segélyek elosztásához


Oroszország felajánlotta Szíriában lévő katonai támaszpontjait, hogy azokon tárolják és onnan indítsák a segélyeket az ország többi területére.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, a védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy a segélyeket a szíriai Tartuszban lévő haditengerészeti támaszpontra lehetne eljuttatni, a segélyeket szállító repülőgépek pedig leszállhatnának a Latakiában lévő orosz légi támaszponton.

Az orosz állami televízióban közvetített sajtótájékoztatón a szóvivő azt mondta, készek járműveket biztosítani ahhoz, hogy a segélyek eljussanak az orosz bázisokról a szükséget szenvedő területekre.

Március 2-án az orosz védelmi minisztérium egy listába szedte azokat a területeket, amelyeknek szerintük szükségük van sürgős segélyekre.

A felsorolást megküldték az ENSZ-nek – írta az MTI.

A tárca tájékoztatása szerint Szíriában általában betartják a tűzszünetet a szemben álló felek annak ellenére, hogy helyenként néhány provokatív cselekmény és összetűzés volt.

Oroszország február közepén azt közölte, hogy repülőgéppel fog ENSZ-segélyeket légi úton eljuttatni az ostromgyűrűbe zárt városokba Szíriában. Azt megelőzőleg pedig, januárban arról számolt be, hogy mintegy 22 tonna segélyszállítmányt juttatott el a felkelők által ostromgyűrűbe zárt Deir ez-Zórba.

mti