Segítséget kérnek az oroszok fogságában lévő ukrán pilótanő kiszabadításához


Az ukrán államfő arra kérte hétfőn az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy gyakoroljanak nyomást Oroszországra Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő szabadon engedése érdekében.

Ukrajna levelet írt az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak, arra kérve őket, hogy fokozzák a nyomást Oroszországra Nagyija kiszabadulása érdekében

– írta Petro Porosenko.

Eközben Nobel-díjas irodalmi személyiségek nyílt levélben szorgalmazták, hogy Európa sürgősen tegyen lépéseket az orosz fogságban lévő és éhségsztrájkoló Nagyija Szavcsenko kiszabadulásáért. A tavalyi irodalmi Nobel-díj kitüntetettje, Szvetlana Alekszijevics fehérorosz írónő, valamint Elfriede Jelinek osztrák és Tomas Venclova litván írók az Európai vezetőkhöz címzett felhívásában úgy fogalmazott, hogy a pilótanő élete és Európa szavahihetősége forog kockán.

Vasárnap tojással dobálták meg az orosz nagykövetséget Kijevben a Szavcsenko szabadon bocsátását követelő tüntetők, válaszul Ukrajna moszkvai nagykövetségénél orosz zászlókkal tüntettek mintegy 150-en.

Közben az ukrán főkonzul felkereste az orosz fogságban éhségsztrájkoló pilótanőt. Vitalij Moszkalenko főkonzul elmondta, hogy Szavcsenko nem hajlandó felhagyni a víz és a táplálék magához vételét egyaránt elutasító tiltakozásával. A pilótanő ügyvédje, Nyikolaj Polozov a Facebook közösségi portálon megerősítette a látogatás tényét, és azt írta, hogy

Szavcsenkónál szívritmus- és hőháztartási zavarok léptek fel.

A jogi képviselő szerint a fogoly megtagadta, hogy orosz orvosok teszteljék, vagy hogy “bármilyen orvosi manipulációt” hajtsanak végre rajta. Ukrán orvosokat viszont nem engednek be hozzá.

mti/karpathir