Törökországnak a nem szíriai menekülteket vissza kell fogadnia


Az unió azt várja Törökországtól, hogy fogadjon vissza minden, nem Szíriából származó menekültet és tegyen meg mindent, hogy partjairól ne induljanak útnak szír menekültek a tagországok felé – mondta Mark Rutte holland kormányfő Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója előtt hétfőn.

Nagyon fontos, hogy Törökország készen álljon a nem szíriai menekültek visszafogadására – jelentett ki a holland miniszterelnök. A török partokat elhagyó szíriai menekültek számát nullára kell csökkenteni.

Mark Rutte szerint szoros együttműködésre van szükség Törökországgal a migránsáradat csökkenése érdekében, mert véleménye szerint a jobb idő közeledtével a beáramlás újra növekedni fog.

Az unió azt várja Törökországtól, hogy már partjainál állítsa meg a menedékkérők elindulását, valamint fogadja vissza a gazdasági bevándorlókat és mindazokat, akik az európai szabályozás értelmében nem jogosultak nemzetközi védelemre. Mark Rutte aláhúzta, hogy fel kell számolni az Égei-tengeren tevékenykedő embercsempész-hálózatokat is.

mti