Jacenyuk elfeledkezett a kárpátaljai utakról


2016-ban az ukrán kormány 14 milliárd hrivnyát szán a központi költségvetésből az utak javítására.

Arszenyij Jacenyuk tájékoztatása szerint ebből mintegy 1700 kilométer úthálózat épülhet, valamint újulhat meg. A miniszterelnök egész pontosan ismertette azt is, mely útvonalakról van szó. Egyúttal azt kérte a helyi önkormányzatoktól, alaposan vegyék ki részüket az útépítésből.

Kárpátalján a hírnek annyira még sincs miért örülni. A kormány tervezetében ugyan szerepel a Kijev–Csap főútvonal, mint ahogyan a Lemberg–Szambir–Ungvár autóút is, de mindösszesen 100 ezer hrivnya értékben, ami mondani sem kell, csepp a tengerben, és semmire sem elég.

Ezt tette szóvá közösségi oldalán Viktorija Szengetovszka, a Kárpátaljai Megyei Tanács sajtószolgálatának a vezetője. Elárulta, csak Kárpátalján 3 ezer kilométernyi utat kellene megjavítani, erre a kormány csupán 1700 kilométeren kíván valamit tenni, ráadásul ez ugye országos számadat. Élesen kritizálta a megyei önkormányzat sajtófőnöke Jacenyukot azért is, mert miközben a négy uniós tagállammal határos Kárpátalja százezret kap, addig a szomszédos régiók közül Lemberg megyének 1 milliárd, Ivano-Frankovszknak pedig fél milliárd hrivnya jut.